Cihazınızda almış olduğunuz Mavi Ekran hatalarının çözümü için Windows’un bizler için tuttuğu hata raporlarının detaylarını içeren minidump dosyaları sorun tespiti ve çözümü için oldukça önemlidir.
Minidump Nedir?
Minidump Windows işletim sisteminin beklenmedik bir şekilde "mavi ekran" (BSoD) hatasıyla karşılaşmasıyla otomatik olarak sistem tarafından oluşturulan küçük bir dosyadır. Dosya, hatanın kök sebebiyle ilgili veriler sunarak mavi ekran hatalarının çözümü konusunda yol göstermektedir.
Aşağıdaki adımları uygulayarak oluşturacağınız ‘’Minidump’’dosyasını BIOS versiyonu, Windows sürümü ve Cihaz modelini ekleyerek, [email protected] mail adresi üzerinden çözüm merkezimize ulaştırabilirsiniz. Böylece yapılacak analiz sürecinin ardından yaşadığınız sorunun kaynağı ve çözümüne dair adımlar çözüm merkezimiz tarafından size ulaştırılacaktır.
Minidump Nasıl Alınır?
Not: ‘’Minidump’’ klasörünün oluşması için cihazınızın en az 1 kere mavi ekran hatası vermesi ve Mavi ekran hata ekranında analiz sürecinin %100’e kadar tamamlanması gerekmektedir. Aksi durumda ‘’Minidump’’ klasörü oluşmayabilir.
‘’Bu bilgisayar > Yerel Disk C > Windows > Minidump’’ klasörüne girilmelidir.


.DMP dosyalarını kopyaladığınız klasörü bir RAR programı yardımıyla Arşive ekleyerek [email protected] mail adresine Cihaz Modeli, BIOS Versiyonu ve Windows Sürümünü ekleyerek gönderiniz.
RAR Programı İle Dosya Arşivleme;
Herhangi bir dosyayı arşivlemek için öncelikle Arşiv (RAR- Sıkıştırma) programı indirmelisiniz. Örneğin; Winrar Programını kullanabilirsiniz. Link:
https://www.rarlab.com/rar/winrar-x64-623tr.exe
Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra Arşive ekleyeceğiniz klasörün üzerine sağ klik yaparak Arşive ekle ''Minidump.rar'' seçeneğine tıklayınız.

Arşive ekle ''Minidump.rar'' seçeneğine tıklandıktan sonra RAR Programı ilgili klasörü arşive ekleyecektir. Arşive eklenen dosyalar kitaplık şeklinde görünecektir.

Not: Aşağıdaki adımları uygulayarak Cihaz Modeli, BIOS Versiyonu, Windows Sürümü ve Dosya Arşivleme işlemleri hakkında bilgi alabilirsiniz;
Cihaz Modeli ve BIOS Versiyonu Öğrenme;
Başlat menüsünü açın ve arama kutusuna ‘’sistem bilgisi’’ yazarak Enter tuşuna basın.
Açılan sistem bilgisi penceresinde yer alan ‘’Sistem Modeli ve BIOS Sürümü/Tarihi’’ seçeneklerini kontrol ederek cihazınızın model bilgisine ve BIOS versiyonuna ulaşabilirsiniz.

Windows Sürümü Öğrenme;
Açılacak olan Windows Hakkında penceresinden Windows sürüm numaranızı öğrenebilirsiniz.
